• 7.10.2021
  • Lukáš Váňa

Týden mexické kuchyně

Mexická kuchyně je charakteristická řadou vůní, koření, barev a exotické chuti. Přestože si každý pod tímto pojmem představí především velmi pálivá jídla, mexická kuchyně je díky spojení původní indiánské kuchyně a silných evropských vlivů velice pestrá a proměnlivá a stále se vyvíjí. V současné době většina mexických jídel pochází z oblasti Nového Mexika, Texasu, Arizony a jižní Kalifornie.

Hlavní surovinou je cukrová kukuřice, ze které se připravuje hladká a hrubá mouka, která slouží například jako základ na tenoučké kukuřičné placky. Typická je pro mexickou kuchyni také zelenina, exotické ovoce a hlavně luštěniny – fazole a sója. Nezbytným pomocníkem každého kuchaře je pak cibule, česnek a chilli. Typické pokrmy jsou tortillas – kukuřičné placky, které se podávají ke každému jídlu a fajitas – jemné marinované grilované maso s opraženou čerstvou zeleninou. 

Mexickou kuchyni jsme v různých variacích připravovali v naší školní jídelně od 4. do 8. 10. 2021. Níže si můžete přečíst náš mexický jídelníček:

Pondělí - mrkvová polévka, mexické fazole s kuřecím masem a zeleninou, chléb rüsti

Úterý - bramborová polévka, mexické karbanátky, bramborová kaše, salát

Středa - kmínová polévka s kapáním, mexická kuřecí játra, dušená rýže

Čtvrtek - rýžová polévka, mexické burrito s tortillou

Pátek - vývar s masem a nudlemi, mexická pánev s vepřovým masem, kuskus.

Věříme, že všem strávníkům, kteří se rozhodli tato námi připravená jídla vyzkoušet, chutnalo.



zaměstnanci jídelny

Fotogalerie