• 3.5.2023
  • Lukáš Váňa

Barevná školní kuchyně a Slovenský týden ve školní jídelně

V měsíci dubnu zažila naše školní jídelna a kuchyně několik změn. Nejviditelnější jsou asi naše paní kuchařky, které se nám pořádně vybarvily, neboť mají své pracovní oblečení barevnější a můžeme je tak vidět sladěné do modré, červené, zelené a dalších barev.

Pro strávníky pak připravily v rámci gastronomie v tomto měsíci týden zaměřený na slovenské krajové speciality. Mezi tradiční jídla slovenské kuchyně patří bezesporu brynzové halušky, guláše, paprikáče, ale třeba také pirohy. A některé z těchto specialit připravovaly v naší školní jídelně. Strávníci tak mohli ochutnat karpatskou roštěnou, plněný kelový list, horniacke údené mäso, tokajskou sviečkovici nebo strapačky s brynzou a slaninou. 

Léta společného státu se projevila na příbuznosti našich kuchyní, mnohé suroviny i přístup k vaření a také k životu však vykazují báječnou originalitu, kterou mohli návštěvníci zakusit. Věříme, že všem chutnalo.

Dana Brožová, vedoucí školní jídelny

Fotogalerie